Domus Impluvium / Bernardo Rodrigues

first_imgCopyHouses•Portugal Domus Impluvium / Bernardo Rodrigues CopyAbout this officeBernardo RodriguesOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWoodHousesPortugalPublished on September 11, 2010Cite: “Domus Impluvium / Bernardo Rodrigues” 11 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausStonesCosentinoDekton Surfaces – Cap Ferrat BuildingStonesNeolithSintered Stone – Strata Argentum – Classtone CollectionAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®CeramicsTerrealCustom Shape Terracotta CladdingSeatingInterstuhlPillows – HUBPartitionsBuzzispacePrivacy Booth – BuzziRingMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SG+ 18 Share Architects: Bernardo Rodrigues Area Area of this architecture project Photographs ArchDaily Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/77036/domus-impluvium-bernardo-rodrigues Clipboard “COPY” “COPY” Houses Year:  Portugal ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/77036/domus-impluvium-bernardo-rodrigues Clipboard Domus Impluvium / Bernardo RodriguesSave this projectSaveDomus Impluvium / Bernardo Rodrigues 2006 Photographs:  Fernando Guerra | FG+SGText description provided by the architects. The project is a reinterpretation of the classic Greek and Roman model of the house with two courtyards, one for entrance and the other central, collecting the rain waters, letting light and ventilation reach the open gound floor, of living and kitchen. The house is composed in two levels and built at the center of a triangular site. On the first floor the rooms and bathroom. The kitchen inside a giant light chimney volume recalls the tall stone chimneys of the popular Azorean architecture, joined by a traditional exterior oven. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGRecommended ProductsCoffee tablesBoConceptMadrid Coffee Table AD23Panels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsFretwork Facade PanelWoodTechnowoodTechnowood in Presidential HouseBetween the garage and the kitchen a small volume with wood horizontal planks serves as cloth drier using natural ventilation and recalls the typical tobacco driyers from popular architecture built on the south coast of the island. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe exterior to east and south is cast with the local lava stone, recalling the usual stone walls dividing the lands and protecting the houses all over the island landscape. On top a play with two moving cryptomeria wood volumes around the impluvium courtyard envelops the rooms and links also with the traditional added wood volumes seen all over the landscape. This wood is originary from japan and covers the island. These two volumes frame the view towards the north shore and ocean in the main room, and towards the seven cities volcano and mountains on the second room, at south. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe main impluvium courtyard is painted with old yellow ocre color and the bathroom courtyard is painted with a soft pink, both used on the typical noble houses of the island.Project gallerySee allShow lessKOSHO / StudiometricoArticlesB(h)uis / Hoogte Twee ArchitectenArticles Share Area:  400 m² Year Completion year of this architecture project last_img