My Reno: Interior designer transforms her Indooroopilly workers’ cottage into magazine material

first_imgDetails of the renovation of a workers’ cottage in Indooroopilly.LAST Christmas, Angela Marks decorated her hallway, put up a real tree and prepared a feast for her family.“I just spoilt her rotten,” Ms Marks said.“I’m sure she’d never had that before. I’m sure it was the first Christmas she’d ever celebrated.” The ‘she’ Ms Marks is referring to is the beloved, 1910 worker’s cottage in Indooroopilly that she recently renovated.“Oh, she’s a person to me!” “She loves the attention.”BEFORE: The kitchen and dining area of the Indooroopilly home before the renovation.AFTER: Close-up details of the kitchen in the Indooroopilly house after the renovation.AFTER: The living and dining area after the renovation.As an interior designer, Ms Marks felt the pressure to create something pretty special when she took on the renovation project.“I had three other renovation projects running when I did this,” she said. “It’s very easy when you put that interior design cap on because you’re focused on that, but when it’s your home, the pressure is so great and you’re connected emotionally.”Ms Marks and her husband, Andrew Cook, found the house on Realestate.com.au when it was a six-bedroom, rundown sharehouse.“When we pulled up outside, it was the most unattractive looking house in the street, but she sang out to me,” she said.“When we walked in, I just fell in love with the hallway.“It didn’t have any of those awful 1970s additions and hadn’t been bastardised. “By the time I got to the end of the house, I had designed the whole thing in my mind.”Ms Marks signed the contract there and then and said to her husband; ‘Do you trust me?’They inherited six tenants, a bunch of old furniture and a house in desperate need of some TLC. BEFORE: The main bathroom before the renovation.BEFORE: The bathroom at the Indooroopilly house before the renovation.AFTER: The bathroom after the renovation.Ms Marks, who owns Interior Solutions Brisbane, said she was lucky to know so many people in the trade business who she could call on to help, but it was still a big job.“The worst part was removing the dreadful, dusty old carpet,” she said.“I’m sure it had things living in it.”They reconfigured the original, six-bedroom cottage into three bedrooms, one with an ensuite, a living area, an office and a bathroom. They demolished the lean-to out the back and replaced it with a new extension to accommodate a kitchen, butler’s pantry, second living area and a dining area.Then they added a 25 sqm rear deck.Ms Marks said she wanted to keep the cottage as close to its original, formal state as possible, while creating a distinctly different space with the new extension.“We had to replace the rotten windows, but kept what we could and restrung and reglazed them,” she said.“We kept breezeways and the original VJs where we could.“We had to replace the doors because they had numbers on them.” BEFORE: The guest bedroom before the renovation.AFTER: The guest bedroom after the renovation.Instead of polishing the timber floors, Ms Marks chose to have them waxed.Flooring in the bathrooms had to be reinforced to withstand the installation of Spanish tiles.“There was heap of rubbish under the house and when we went through it, we found the original set of French doors that used to separate the lounge room and what would have been a veranda, but which was now the office.“They just slotted back in, like Cinderella’s slipper,” Ms Marks said.The new extension at the back of the house has a totally different, coastal Hamptons feel.More from newsParks and wildlife the new lust-haves post coronavirus9 hours agoNoosa’s best beachfront penthouse is about to hit the market9 hours ago “It’s very white, very beachy,” Ms Marks said.“Because I work from home, I wanted that real distinction between the zones. “I don’t go near the office on the weekend, so I can relax here.” BEFORE: The front of the house before the renovation.AFTER: The front of the house after the renovation.Porters paints in Aspen and Grey were used on the walls throughout the house, with a splash of navy used as a feature in the office.The kitchen is from IKEA and features a Spanish tiled splashback.“I’m constantly asked to design houses using IKEA kitchens so I thought I’d do one in my own house,” Ms Marks said.Vinyl planks were used for the flooring in the extension and particular attention was paid to lighting.“Down the hallway, I used large Hamptons-style pendant lights because people feel they don’t have the confidence to put in big lighting,” Ms Marks said. BEFORE: The back of the house before the renovation.AFTER: The new back deck after the renovation.Over the entire process, there were no structural surprises — despite the age of the original house.“When you work on these old girls, you never know what’s going to happen,” Ms Marks said.“I’m out to save every Queenslander that I can.“It breaks my heart when I see them taken away or demolished.” RENO FACT CHECK: Time taken: 9 monthscenter_img Total spend: $280,000last_img